Forestilling / Opstilling

FORESTILLING / OPSTILLING

Udstillingen ‘Forestilling / Opstilling’ er et samarbejde mellem Marie Caspersen og Luise Faurholt. Den vises i det rå kælderlokale, der hidtil har dannet rammen om deres atelierfællesskab, og markerer afslutningen dette.
De to malere har, ud over at have delt fysisk arbejdsrum, et tydeligt fælles kunstnerisk arbejdsrum, idet de begge malerisk og poetisk beskæftiger sig med virkeligheden og hverdagen, erindringen og den personlige historie. Udstillingen består af en række malerier på papir og lærred, der fremstår som en slags efterbilleder af konkrete begivenheder, genskabt udfra erindringen og fotografiet.
Derudover viser udstillingen værker i 2 af rummets vinduesnicher, som kan betragtes fra gaden hele døgnet.

Marie Caspersen:

En række flashbacks / efterbilleder på papir.
Uskarpe motiver, familie på udflugt, fisketur og legende børn i baggården.
Jeg maler det, jeg ser og kombinerer det med erindringer som en form for flashbacks – eller efterbilleder. Jeg er optaget af oliemalingens kontakt med papiret, at det giver en stoflighed og skrøbelighed, som understøtter et utydeligt minde.
Fotografiet har fastholdt øjeblikke, hvor gæsterne spiser middag eller børnene leger i gaden. Jeg låner erindringen fra en tid, som nu kun findes i fotografierne. Mine efterbilleder bliver til på grundlag af en erindringsverden, der stammer fra egne minder og oplevelser, film, artikler og tv – dette konglomerat af erindringer skaber så at sige kulissen for mit kunstneriske udtryk.
Jeg søger at genskabe efterbilleder af begivenheder og oplevelser, sågar minder, jeg ikke selv har oplevet. Det kan være et fotografi fra min farfars klaverforretning, der bringer minder frem eller historier fra min mors barndom.Inspirationen til efterbilleder opstod, da jeg for nylig blev optaget af gamle fotografier fra min hjemby. Det vækkede en interesse hos mig.
Gamle lokaliteter – spisesteder som ikke længere eksisterer, smøger og gader, hvor der i dag er fitnesscentre. Forfald, forandring og fornyelse.

Luise Faurholt:

Rum, der rummer tidens langsommelighed og øjeblikkets nu.Jeg har malet en række interiører til udstillingen. Motiverne er hentet fra mit eget hjem, mit personlige familiealbum. Skildringen af hjemmet, familien og det nære har kunsthistorisk stærke kvindelige konnotationer, og denne tradition er min underliggende referenceramme i de nye malerier.
De motiver, jeg har valgt, er præget af ikke-handling. De viser de små ting, en stille hverdag, og hjemmet som ramme om en tilstand af indadvendthed og tilbagetrukkethed fra verden. Karakteristisk for dem er, at de personer, der optræder i billederne, smelter visuelt ind i deres omgivelser, de bliver farve- og formmæssigt  blot en lille del af rummets stilleben.
Det fotografiske forlæg forankrer malerierne i virkeligheden og det oplevede liv, men med en række maleriske greb forsøger jeg at skabe sprækker i det logisk opbyggede billedrum. Og ikke mindst at fremhæve deres identitet som billeder.
Et af disse greb er at male motiverne ovenpå eksisterende malerier. Det giver processen en grad af uforudsigelighed, der interesserer og udfordrer mig. De mange lag og den grove pastose malemåde forlener malerierne med en tyngde og en stoflighed, der på en måde kontrasterer det feminine univers. Men samtidig tilfører de underliggende lag billederne en spænding og en skrøbelighed med udefinerede huller og tomrum, hvor nye rum kommer til syne og – måske – vil opløse billedfladens stabilitet.
Det enkelte maleri står for mig som et efterbillede, hvor det oplevede og overståede øjeblik søges fastholdt på lærredet i al dets uhåndgribelighed.